Folyamatos sikerek vagy sikeres folyamatok?

Share on facebook
Share on linkedin

A naponta elvégzendő folyamatok talán nem tűnnek túl fontosnak, sőt gyakran feleslegesnek és idegesítőnek bélyegezzük őket, pedig ezek a sikerek alapjai. Hiszen minden, amit teszünk, legyen az kis vagy nagy dolog, jó esetben hozzájárul ahhoz, hogy a vevőinket segítsük, vagy a cég hatékonyságát javítsuk.

Miben segítenek Neked a jól kialakított és dokumentált, vagyis standardizált folyamatok?

Röviden abban, hogy ezek adják a sikerhez vezető utat, mivel a standard folyamat azon lépések összesége, melyeket ha követünk, garantált az üzleti célt támogató, kiváló végeredmény. A célok megváltozása esetén is a standard folyamatainkat változtatjuk meg oly módon, hogy azok támogassák az új cél elérését.

És persze ezek adják az alapját a digitalizációnak is! Gondolj bele, ha valakitől segítséget kérsz a folyamataid automatizálásában, akkor az lesz az első kérdés, hogy pontosan hogy is szeretnéd kinézzen a folyamat, ami a várt végeredményt hozza. Tehát a standatd folyamatok megléte nagyon jó alapokat ad a digitalizációhoz.

Ebben a bejegyzésben megismerheted, milyen további előnyöket biztosít a standard folyamatok megléte a szervezetedben.

Az ismételhetőség előnyei

Minden folyamatot akárhányszor megismételhetsz, míg a végrehajtásához szükséges erőforrások rendelkezésre állnak. Amíg teljeskörűen betartod a folyamatot jogosan feltételezheted, hogy az mindig azonos erőforrásigénnyel fog rendelkezni, és  biztos lehetsz benne, hogy a termék/szolgáltatás minősége állandó szinten marad.

Ez a kiszámíthatóság mind a vevők megtartása, mind a dolgozók, mind az üzletmenet szempontjából rendkívül előnyös.

Gondolj csak bele, hogy bárhol mész be egy étterem- vagy kávézólánc üzletébe, ha elégedett voltál az ott tapasztaltakkal, akkor legközelebb is szívesen fogod őket választani egy másik városban is, mert tudod, hogy ugyanazt a minőséget várhatod el.

Dolgozói oldalon pedig, ha átlátod hogyan működnek a folyamatok, kevesebb hibát vétesz. Ha hibázol, akkor pedig egyszerűbben megtalálhatod/megtalálhatjátok, hogy hol és mi miatt történt ez. Vagyis könnyebben és gyorsabban tudtok korrigálni, sé elejét veheted a jövőbeli hibáknak.

A bejáratott, jól bevált folyamatok másik előnye, hogy azokat könnyen kiterjesztheted a cég más osztályaira is, így közösen profitálhat belőle mindenki. Ráadásul így egyre többen fejlesztik a közös folyamatot, melynek eredményét egyre többen élvezhetik.

Hiba- és elakadásmentes folyamatok

Ha van standard folyamat, akkor azt is pontosan tudni lehet, hogy milye információkra lesz szükség a véghezviteléhez. Az egyes folyamatokat indító formanyomtatványok célja, hogy a későbbi teendők szempontjából lényeges információkat összegyűjtsék. Így megelőzhető, hogy a hiányzó információk miatt újra ás újra elakadjon a folyamat, így gyorsul az átfutási idő.

Hasonlóan működnek az ellenőrzőlisták, hiszen ezek biztosítják, hogy ne felejts el semmi lényeges dolgot amit a standardban rögzítettetek, így garantálva a feladat sikeres elvégzését.

Gördülékenyebb onboarding

A jól definiált és dokumentált folyamatok másik nagy előnye, hogy azokat bárki, minimális segítséggel végre tudja hajtani.

Ha például új kollégát köszönt a csapatod, akkor nagyon gyorsan el fog tudni jutni arra a szintre, hogy önállóan dolgozhasson.Így korán meglehetnek az első sikerei, és a csapat is gyorsabban jut a tőle várt segítséghez.

Az első munkahelyemen újoncként a senior kollégáimat kellett követnem betanulás gyanánt. Kb. 1,5 hónap után szedtem össze annyi folyamatismeretet, hogy önállóan végezhettem feladatot. Fél évvel később a következő munkatársat már én készítettem fel a folyamatok teljeskörű, céltudatos bemutatásával és – igaz, kezdetleges szintű, de – dokumentálásával az első hetén. A következő héten már olyan feladatot is el tudott végezni ezek alapján, amit én végeztem a kollégák 1,5 hónapos követése után. És mivel nála volt a folyamatleírás, szinte segítséget is alig kellett kérnie.

Ha egy folyamatra rá kell jönni, a betanulás sebessége nagyban függ a körülményektől, például, hogy mikor jön olyn alkalom, amikor látni lehet amit meg kéne tanulni. Ha viszont tömören és gyorsan át lehet adni egy standard folymat leírását, akkor nem számít mikor jön szembe a feladat, a lépések már ismertek lesznek a végrehajtásához.

Fejleszthető folyamatok - nagyobb profit

Jellemzően két dolgot fejleszthetsz a cégen belül, hacsak nem teljesen új területre terjeszkedsz.

Az erőforrásaidat tudod növelni (gépeket vásárolni, embereket felvenni), vagy a folyamataid fejleszteni. Az előbbi általában nagyobb befektetést igényel, és sajnos nem is hozza meg mindig a várt eredményt. Sőt gyakran új problémákkal és/vagy további költségvonzattal jár.

A folyamatfejlesztés szintén nincs ingyen, hiszen munkát igényel, de legtöbbször egy-egy ésszerűsítés a folyamatokban nagyobb befektetések nélkül is rendkívül látványos profit növekedést tud előidézni a lecsökkent munkamennyiség és hibázási lehetőségeknek köszönhetően, ráadásul nyugodtabb munkakörnyezetet is teremt.

Ahhoz azonban, hogy egy folyamatot fejleszthess, először standardizálnod kell a lépéseit. Gondolj bele, hogy ha csupán a feladat célját adod át az embereidnek, de azt nem mondod el nekik, hogyan érjék azt el, akkor mindenki másképp próbálja majd megoldani.

Persze ez is előnyös lehet bizonyos szituációkban (pl. brainstorming), de hosszú távon semmiképp nem fejleszthető így egy folyamat, mivel nehéz megtalálnod, hogy a különböző végrehajtási módoknak mik az előnyei és hátrányai, így nem is látod a fejlesztendő gyengeségeiket.

Egy standard folyamat esetén azonban könnyebben észlelhetőek a folyamat hibái, így a folyamat fejleszthetővé válik.

Konklúzió

A jól dokumentált standard folyamataid tehát nagyban hozzájárulnak a dolgozóid és így a csapatod/céged sikerességéhez is! Érdemes tehát minél inkább a folyamatok standardizálására törekedned, hiszen így mind a munkavállalói, mind a vevői élményét javíthatod.

Mindemellett pedig megalapozod a fejlődés és akár a digitalizáció lehetőségét, ami az üzleti sikereid fenntartásához fog még közelebb vinni Téged!

A borítókép forrása: Link

Oszd meg a bejegyzést ismerőseiddel

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Kovács Gergely

Kovács Gergely

Az Office Booster alapítója, megszállott hatékonyság hajszoló, és jelenleg is aktív projektvezető vagyok.
A több, mint 60, multis és internacionális, gyártói környezetben végzett kisebb-nagyobb projektem során azt vettem észre, hogy a dolgozók gyakran túlzottan is leterheltek, ami a cégek céljainak elérését nagyban megnehezíti.
Célom, hogy segtíséget nyújtsak a folyamatok hosszútávú fenntarthatósága és fejlesztése kapcsán, így támogatva a céges célkitűzések elérését, és egy emberibb munkakörnyezet kialakítását.
Mert mindenki megérdemli, hogy szeresse a munkáját!

Olvass tovább